Architectuur met een duurzame invloed op de omgeving

Duurzaamheid

Of een gebouw nu nieuw wordt gebouwd, wordt heringedeeld of gerenoveerd, in elk proces willen we architectuur maken die een duurzame invloed op de omgeving heeft. De vorm samen met de bouwkundige oplossingen kunnen van een gebouw een duurzaam gebouw maken. Maar een gebouw moet bovenal gebruiksplezier geven, in de vorm van een prettig gebruik (alle functies kloppen) en in de vorm van een harmonische ruimtelijke ervaring. Wij creëren graag een duurzaam ontwerp dat in evenwicht is in afmetingen tussen verschillende onderdelen en in afmetingen ten opzichte van de mens. Een gebruiker dient het gebruik van het gebouw als een prettige ervaring te beleven. Wij proberen dit onder meer te bewerkstelligen door een evenwichtige vorm en verantwoord materiaalgebruik.

 

Energieneutraal in 2020

Het Europees beleid is erop gericht dat nieuwe gebouwen na 2020 geen of heel weinig energie gebruiken. De energie die nog nodig is moet dan in belangrijke mate afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Bij voorkeur wordt de energie opgewekt in of bij het gebouw zelf. Beperking van het energiegebruik en het gebruik van milieuvriendelijke materialen wordt hiermee ook gezien van vanuit de wetgeving steeds belangrijker.

 

Bouwkundige oplossingen

Naast het beperken van het energiegebruik kunnen we ook oplossingen ontwerpen waarmee energie wordt opgewekt, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Besparen op CO2 kan bijvoorbeeld door slimme klimaatbeheersing en warmte- en koudeopslag. Bij voorkeur wordt de energie opgewekt in of bij het gebouw. In de huidige wetgeving is het verplicht om ervoor te zorgen dat het regenwater niet het riool inloopt, maar op de locatie zelf wordt geïnfiltreerd of wordt opgevangen. Ook dit is een vorm van duurzaam bouwen. Dit kan in de vorm van infiltratiekratten onder de grond, maar ook in de vorm van een wadi. In een wadi, een lagere plek op het terrein, kan het water na een regenbui bezinken of worden gebruikt in een permanente vijver.

 

Materiaalgebruik

We kunnen ook de levensduur van materialen en onderdelen verlengen door ze herstelbaar of demonteerbaar te maken. Andere voorbeelden zijn zoveel mogelijk gerecyclede, hergebruikte en onderhoudsvriendelijke materialen gebruiken, materialen waarin zo min mogelijk schadelijke stoffen zijn verwerkt en natuurlijk zo min mogelijk materialen gebruiken. Duurzamer bouwen kan bijvoorbeeld met CO2-besparend circulair beton of met bakstenen van bouw-, sloop- en industrieel afval.

 

Duurzaamheid en bedrijfskosten

Wij vinden het belangrijk dat investeringen in duurzame oplossingen op termijn geld opleveren of minimaal kunnen worden terugverdiend. Dit geldt voor zonnepanelen, maar ook voor verlichting, ventilatie, groene daken, materialen en andere duurzame oplossingen. De regelgeving en energieprijzen veranderen echter voortdurend. Wij bekijken daarom in ieder project opnieuw wat de stand van zaken is ten aanzien van de techniek, energieprijzen en wetgeving en hoe we daar zo goed mogelijk gebruik van kunnen maken.

Bel me terug

Bel me terug

Naam*
Telefoon
Voorkeur tijdstip:
   

Bevestig dat u geen script bent door de karakters in het plaatje in te voeren.

-->

Piet van der Putten stelt de beginselen uit de Yoga centraal bij het maken van architectuur. Of een gebouw nieuw wordt gebouwd, heringedeeld of gerenoveerd, in elk proces wil hij architectuur maken die gebruiksplezier en een harmonische ruimtelijke ervaring oplevert.

Yoga_in_de_architectuur

Zaterdag 5 november werd in theater Amphion in Doetinchem de Lekker wonen Beurs gehouden.

Op 3 september is het plan gepresenteerd om in Zeddam een openluchttheater te bouwen in de helling van het zandgat aan het Gildepad in Zeddam.